Vad några av Farstas ledare fixade med under lägret Större

För ett scoutläger modell Större, krävs ett ledarcafé, modell STÖRRE. Och detta hade kyrkostyrelsen för Equmeniakyrkan tagit på sig att hålla i. Men då kyrkostyrelsen har mycket annat att stå i så frågade man några personer, bland annat i Farsta om stöd och hjälp. Av flera olika anledningar så kom planeringasrbetet igång relativt sent, typ i maj, vilket gav en väldigt kort startsträcka för oss som skulle hålla i det. Arbetsnamnet var ”Fossilcafét” men av någon anledning, några skyllde på inkludering, så döptes det tillslut till Magnifiket.

Vi hade, när vi planerade cafét räknat på 300-400 besökare per dag och en öppettid på 11-23. Nu i efterhand visar våra besökssiffror på att det snarare handlar om 600-800 besökare per dag.

Iom den sena planeringsstarten så fick vi lösa mycket av det som övriga cafeer fick hjälp med av platsgruppen, men vi hade å andra sidan fördelen av att kunna hålla till i lägerkyrkan (en lada) vid herrgården. Vi fyllde en skåpbil och en ”Volvo” med bra att ha säker när vi åkte från Farsta och Hässelby dagarna före lägret. Här ingick 3-4 kaffebryggare, 2 vattenkokare, 4 termosar, 20 liters vattendunkar och handfat,, förkläden, handdukar, en hörnsoffa, en fåtölj, en sackosäck, en läslampa, en rejäl bunt med Utemagasin från 1980 – 1990 talet, två hängmattor med ställning och sisådär 300 meter ljusslingor, stålkastare, undercentraler och andra elgrejer som Olle vänligt ställde upp med. Tyr var det, för annars hade miljön blivit betydligt mer spartansk. En notifikation i sammanhanget: Funkkafeet var det enda stället på lägret som serverade kaffe, något som förstärkte populariteten. En av kaffebryggarna med inbyggd kaffekvarn valde att packa ihop under lägret varför en av ledarna glatt gav sig ut till metropolen Torsby för att försöka hitta en ny. Och vår förvåning var stor att han lyckades, men än större blev den när vi fick klart för oss att handlaren i fråga valde att sponsra lägret med densamma. En mycket trevlig upplevelse.

I övrigt kan nämnas att församlingar och kårer i ett utskick i juli hade uppmanas att antingen sponsra ledarfikat (5 caffe med dopp för 5 ledare = 100 kr), eller bidra med hembakt. Det var tur att vi hade tillgång till flera frysar för de första 3-5 dagarna ramlade det in hembakt från hela Sverige, Uppskattningsvis 40% av allt som bjöds på var hembakt. Det andra var sådant vi bakade själva på plats eller ”pre baked” som vi köpt in. Och vad gäller den ekonomiska insamlingen så överträffade den även alla förväntningar. Jag har hört siffran 25 000 kr men exakt summa återstår att se. Utöver fika så tillhandahöll vi också laddmöjligheter för ledarnas mobiler, med kraft från ovan… (Vägsjöfors herrgårds solcellsanläggning fanns installerad på taket på ladan mittemot).

Av oss 10 som bemannade ”cafeet” hela veckan så kom 4 från Farsta dvs; Olle, Sara, Karin och Dag. Sen bistog lite ”löshästar i form av kyrkostyrelsefolk och andra enstaka dagar eller timmar. Och så fick vi också hjälp av några scouter från Malå och Farsta några timmar. Mycket uppskatta.
Trots hyfsad bemanning så var vi när cafét slutligen stängdes efter 6 dygns intensivt arbete, torsdag kväll klockan 23:30 och allt började rivas, tämligen slut, och då hade vi ändå kört 6h pass/dag. Det tog några dygn att sova ikapp som det alltid gör efter intensiva läger.

En trevlig lägervecka och ett oerhört uppskattat och välbesökt ledarcafé.

Lite bilder från cafeet och dess ”verksamhet” redovisas nedan.
Samtliga foton tagna av Dag Lundén.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *