Scoutstugan

Scoutstugan Djupån

Scoutkåren har en ”stuga i Ågesta – se karta, där vi ordnar kårläger och hajker, patrullutfärder. arbetsdagar, julglögg och andra trevligheter. Stugan kan hyras ut till andra scoutkårer eller för andra arrangemang som ligger i linje med vår verksamhet. Kontakta oss (se Djupån – regler och priser vid uthyrning) om du vill veta mer.

Beskrivning
Stugan är på ca 60 kvadratmeter.

Bottenvåningen består av en storstuga med plats för ett 20-tal sittande (vid bord) och ett stort separat köksrum med gasspis, diskbänk samt matbord för 6-8 personer. Hela bottenvåningen värms upp av en mycket effektiv vedspis samt vid behov en gasolvärmare.
Scoutservis för ca 50 personer inklusive därtill passande köksredskap finns i stugan.

Övervåningen är ett normalt inte uppvärmt sovloft med plats för ca 20-tal sovande (hårt underlag).
El och rinnande vatten saknas. Däremot finns LED belysning i storstugan och fotogenlyktor. Vatten hämtas från en pump ca 200 meter från huset. Diskvatten kan man hämta i bäcken eller i regentinnorna runt huset.

Bakom huset finns dass (2 separata) samt en fin grillplats och ytor för tält av militär- eller tältkåtatyp.

Bilder på stugan in och utvändigt samt omgivningar hittas här.

Den omgivande skogen, som ägs av Stockholms stad, ligger i Huddinge kommun. Den tillhör Ågestaskogen men ingår inte i naturreservaten.

Det är från vägbommen körbar grusväg (snöröjs normalt inte) hela vägen fram till stugan, dock begränsat med P-platser vid själva stugan. För större arrangemang (vi har arrangerat en Kämpalek med 250 deltagare på platsen utan problem) rekommenderas att nyttja parkeringen vid Ågesta friluftsgård / Ågesta folkhögskola med promenad ca 1,5 km till stugan. Till Ågesta folkhögskola går det också buss från Farsta Centrum (www.sl.se). Ett annat kollektivt alternativ är ta pendeltåget till Trångsunds station och sedan promenera ca 2 km runt sjön Magelungen till stugan.

Historik

Scoutstugan Djupån (som inte är samma som torpet Djupån vid Magelungens strand – Magelungens fiskevårdsförening), har en lång och händelserik historia. Vad som fanns innan denna stuga, och de övriga som finns i Djupåns dalgång byggdes upp är oklart, men gamla kartor visar att man uppenbart bedrivit någon form av jordbruk/bete i dalgången.

Utdrag ur Häradskartan över Ågesta gård, ca år 1900

Man kan se spår av odlingsrösen och husruiner. Längre upp i dalgången, troligen där körvägen tar slut stod tidigare Djupå kvarn. Läs gärna mer om detta i Wickipedia!

På en karta från ca 1930 talet kan man inte se någon körväg, däremot korsade en kraftledning Djupådalgången ungefär samma plats som dagens betydligt större ledning. Märkligt nog kan man på generalstabskartan från början av 1900 talet se att det går en väg från Djupån vid Magelungen, upp förbi Djupå kvarn för att sedan vika västerut och ansluta sig till vägen mot fd Ågesta friluftsgård.

Mer information om detta finns att läsa i ett dokument som sammanställts av boende i Fållanområdet ca 1983.
Lite mer historik om vattensystemen runt Södertörn och Magelungen och historiken om ”Södertörnskanalen” är också mycket läsvärd.

Ur ett scoutsammanhang var det Lisebergs scoutkår, eller rättare sagt föräldraföreningen till Lisebergs flickscoutkårscoutkår som 1957 köpte in och flyttade stugan från Dalarna (Lima?) för att sedan återuppbygga den på sin nuvarande plats. Lisebergs scoutkår fortsatte att bedriva verksamhet i stugan fram till på 1990-talet, men i allt mer utglesad form.

Centrumkyrkan i Farsta, som sedan 1960 bedrivit scoutverksamhet i Farsta med omnejd, hade flera gånger hajkat i stugan och dess omgivningar och fick 2002 erbjudandet att ta över stugan och markarrendet, något vi tacksamt accepterade.

Efter övertagandet har stugan renoverats ut och invändigt. Den används flitigt i den löpande scoutverksamheten på vardagskvällarna samt för arrangemang och hajker på helger sommar som vinter. Återkommande aktiviteter i stugan är utöver hajker och patrullmöten och utbildning också Djupåracet och ledarnas luciaglögg.