Lite annandagsnyårspyssel inför scouternas kommande stordåd på is

När scoutkåren fick möjlighet att tömma fd Gustavsbergs SMU scoutkårs förråd för en del år sedan följde det med en isbill! En isbill är för er som inte känner till det ett verktyg för bedömning och hacka upp hål i is. Den är mycket tyngre än en vanlig ispik men också betydligt kraftigare om man vill hacka upp större hål eller bedömna om man med fordon kan färdas säkert över is. Man kan tex se detta i en tavla avbildade Erik Dahlberg när han använde en sådan under Karl X Gustafs isfärd över Store belt i Danmark.

Skaftet på den isbill vi fick ta över gick dock sönder för några år sedan när Olle och Dag fixade en isvak inför scouternas isvaksövning.

Detta är nu omskaftat och isbillen har därtill kompletterats med en säkerhetssnodd för ledare och andra som av misstag kan tänkas tappa billen under hackandet. Den är nämligen tung, nästan 3 kg… och det är både djupt och kallt i vattnet för den som får hämta den sen…

En bild på den nyskaftade isbillen med det gamla skaftet hängande bredvid syns nedan. Sen kommer billen att återfinnas i scoutförrådet.

Ta det lugnt på isarna så syns vi senare i januari…

Hälsar ledarna

Lämna ett svar