World Scout Jamboree 2011

Under 10 dagar i slutet på juli och början på augusti tillbringade ett 10 tal ledare och scouter från CU på ett gammalt skjutfält söder om Kristianstad med sisådär 40 000 andra scouter. Ca 4200 av dessa var svenskar, 4500 var engelsmän och övriga kom från 148 andra nationer. WSJ hade med andra ord fler deltagande länder och totalt fler aktiva än ett olympiskt spel.

Lägret var lika stort som en medelsvensk stad och hade egna sjukhus, vårdcentraler, skridskobana, utsiktstorn, tivoli och affärer utöver en oerhört massa scouter som hade hejdlöst kul. Här kan man verkligen prata om en global fredsrörelse som gör praktik av vad politiker och andra bara pratar om. Palestinier, israeler, muslimer, budister, hinduer, kristna och judar levde sida vid sida under lägret utan några problem. I det religiösa centret fanns alla världsreligioner och kyrkor representerade på en yta som var mindre än en halv fotbollsplan.

Jag rekommenderar att ni går in på World Scout Jamborees egen hemsida och kikar efter själv. Det finns mycket bilder, filmer och annat intressant (www.wsj.se).

Mina egna bilder från mitt dagsbesök på tisdagen den 3 augusti finns här.

Lämna ett svar