Scoutlägret EKO12 (15-19 juni)

Centrumkyrkans scoutkår (ca 40 personer) deltog i Scoutlägret EKO12 på Issjö lägergård i Roslagen 15-19 juni. Totalt var vi 230 personer från ett 10 tal kårer. Det var ett kul läger trots att det regnade lite för mycket och var lite kyligt. Vi hade också någon deltagare som blev sjuk under lägret och fick åka hem men trots detta var humöret på topp och sovsäckarna blev bara lite blöta…

Vi avreste från Farsta på fredagskvällen vid 18:00 tiden och trots en befarad köbildning på Roslagsvägen (Helgen före midsommar) så flöt traffiken på riktigt bra och de flesta kom fram till Issjö på under 1h 15 minuter. Sen blev det att vänta på Olle med Transiten som trots att han startade tidigare från Farsta tog längst tid på sig, dels för att han gjorde några ärenden på vägen men också för att han tillsammans med Mange körde rejält fel på det lilla vägnät som omger Issjö.

När väl Olle kommit (ca 20:30) så tog det inte mycket tid att resa alla klassiska lägertält. Det kan vara värt att notera att vi i god tid inför lägret beställt nya tält till kåren via Manne, men vart de tog vägen vet nog bara DHL… Så vi fick återanvända våra gamla Gilwell och andra scouttält ( i klassisk bomull). Men med soltak på eller extra presenning så höll de ganska tätt trots den stora nederbörden. Under tältresningen bjöd Anna och Kim på grillad korv vilket var mycket gott. De som hann började också att förbereda för lägerköket. Utmanarna byggde ett kök i sin by och övriga i Farsta ett annat. Alla var väl mer eller mindre i sovsäckarna före 23:00.

Efter reväljen klockan 07:30 fortsatte byggandet både av kök som de ”repbanor” som Farsta hade utlovat att bygga. Det var väl inte utan att vi var lite oroliga för SMHI och YR hade utlovat att regnfronten skulle nå oss vid 11-tiden men faktum är att vi precis lyckades att dra presenningen över lägerköket innan regnfronten nådde oss klockan 11:03. Sen fortsatte regnandet och byggandet om vart annat under resten av lördagen in på söndagen fram till 13 tiden med avbrott för lägerinvigning och lägerbål under Kim och Manges ledning.

Lägerbålstemat var uppbyggt som en TV show med inbjudna gäster och ett ”hjul” som delvis styrde programinslagen. Det var visst någon ny Hedinsläkting (upptäcksresande Sven-Ingvar Hedin?) på plats liksom en hel del lokala förmågor.
Kvällen avslutades vid 22 tiden meddansa tapto och för ledarnas del ett avslutande föredrag av Karin Wiborn om den nya scoutbönen i ledarfiket ”Olles Bodega”.

Revelj vid 7:30 var så uppiggande att lilla Ronja började dansa i sitt tält. Senare på söndagsmorgonen hölls morgonsamling illustrerade av Utmanarna som följdes av tillhörande ”övningar” i de olika åldersgrupperna. Sedan inleddes programpassen där man tilldelades manett av 4 olika pass: Återvinning och recykling, Limnologi och vattenkemi, Fairtrade och textilproduktion samt ?.

Under programpassen hade Utmanarna en liten ledarutbildning.

Vid 12 tiden var det lunch och sen fortsatte programverksamheten till 16 när det organiserade programmet avlutades och den fria tiden tog vid. Då var det många som prövade på Farstas High rop cources, Low rope cources, backstapling och linbana innan det blev dags för middag och lägerbål. Lägerbålet var som tidigare uppbyggd som en talkshow med gäster. Denna gång också kompletterad med lägrets orkester, Sven-Ingvar Hedins son samt lägrets mest hatade man (reveljblåsaren). Söndagskvällen avslutades för ledarna i Olles Bodega där Jakob från Stockholms distrikt av SMU/eq berättade om 2013 års rixscoutläger Trampolin.

Måndagen var upplagd på samma sätt som söndagen men denna dag utan regn. På lägerbålet dök Sveriges minsta man upp samt Beata Hedin i sexig outfitt (svart sopsäck…). Kvällen avslutades för ledarna med en mycket intressant föreläsning av scouten och psykologen Cilla ? från Uppsala som pratade om barn med speciella behov med fokus mot ADHD, Asperger och andra diagnoser. Slutsatsen var att scouting uppenbart är en av få aktiviteter där barn med speciella behov kan få plats och få delta. ”- Scouterna har ingen avbytarbänk!”. Runt 23 tiden började det regna igen och sen vräkte det på till 10 tiden på tisdagen när scouterna skulle ut på spårning.
Under spårningen (Farsta deltog med en Spårar och en Upptäckarpatrull) fanns ett flertal kontroller som scouterna skulle lösa. Det är inte så mycket som framkommit från spårningen mer än att Spårarna kom 2’a och Upptäckarna vann i respektive klass.

När scouterna väl var tillbaka så bjöds på lunch (pastasallad) och sen påbörjades rivning och uppstädning. Som tur var hade regnet upphört vid 10 tiden och tälten torkade rätt snabbt i den starka solen och vinden.

Vi var klara och uppstädade efter 17 och sedan bar det av hemåt i lite oila bilar. Transiten var urplockad i kyrkan vid 20 tiden och det enda som nu återstår är uppdiskning av grytor…

Tack för ett trevligt läger på en mycket trevlig lägerplats. Hit kommer vi gärna igen!

Bilder från lägret finns här!

Lämna ett svar