Färdrapport 2019-02-07: Blöta men glada upptäckarscouter på Magelungens is

Bilden tagen vid scoutkårens vinterdag 2017
Farstabadet, 18:15 – Farstabadet, 19:50

Ett 20 tal av Centrumkyrkan i Farstas vilda Upptäckarscouter skulle praktisera iskunskap och skridsko samtidigt som föräldrarna är på föräldramöte med kårchefen. Nu blev det inte så mycket benämnt med åkningen, därtill var isytan för dålig. Men desto mer livlinekastning, rädda nödställd på is, dra sig fram med isdubbar på isen, pikning och isborrning.

På vandringen mot isen fick jag flera frågor om varför vi bar med oss pulkor och liggunderlag. Väl på sisen var det ingen som frågade, men blöta blev scouterna ändå! Det gick inte att undvika med allt vatten på isen liksom det som började falla från ovan.

Efter lite meckande med skridskor som skulle spännas, isdubbar som skulle sättas fast, ispikar som skulle provas mm mm så var de flesta på isen. Några ville inte åka ut och fick istället testa isborren och hur tjock isen var en bit ut. Den var tjock, + 15 cm…

Vi andra började med att testa kastlinor och dra in en ”plurrad” som denna gång fick ligga i en pulka för att inte bli alltför blöta direkt. Sedan fortsatte vi med att testa hur man drar sig fram med isdubbar och så pratade vi om vad man skall göra om man skulle hamna i en vak (dvs att plurra). Här hade jag den bästa hjälpen av två av scouterna som redan förra vintern testade på att bada isvak på vinterdagen. Ni andra får en chans att testa själva senare i vår.
Allt detta ackompanjeradess av det ökande regnet och glada scouter rop.

För som BP själv har sagt:”- If it isn’t fun it isn’t scouting.”

Isförhållanden

Rundbanan från Farstabadet: Bitvis bristande stöpis över 3-10 cm vattensamlingar, däremellan en tunn vattenfilm eller väldigt mycket mer vatten… och runt om 20-30 cm snö. Men tjock och bärig is på en 15-20 cm. Men totalt oåkbart helt enkelt.

Färdväg

Ca 1 km fram och åter på den yta vi bedömde åkbar

Väder

Dimma, en sydlig vind på 5-8 m/s och under kvällen ökande nederbörd.

Lämna ett svar