Rapport från CU – scouternas sommarläger vid scoutstugan 2021-08-13 – 15

Ännu ett år med COVID begränsningar med allt vad det för med sig. Men ett scoutläger måste vi ändå ha! Och i år körde vi i de mindre skalan vid scoutstugan.

Ett 30 tal Bävrar, Spårare, Upptäckare, Äventyrare, Ledare och föräldrar trivdes och njöt av ett väldigt fint väder som trots lite byiga vindar var riktigt njutbart. Förläggningen var som vanligt i tält, vindskydd, på loftet och i stugan samt i hängmatta, bivack eller under bar himmel. Ja, och så klassisk lägermatlagning över öppen eld. Speciellt bör här nämnas bidraget vid gröttillagningen av våra scouter med engelsk bakgrund. Godare gröt har inte serverats på ett läger!

SMHI hade fel vad gäller regnvarningen. Nåja, några droppar föll, det måste medges, men inget som krävde regnkläder och mer blöta blev scouterna självvållat i Djupån och i Magelungen. Läerbål hade vi också, under två kvällar, under vilket scouter, föräldrar och ledare lekte, spelade sketcher, berättade dåliga historier och sjöng. Att ligga på marken och vrida sig i skratt hör också till.

Fredagen tillbringades i spårningens tecken, med allehanda orientering och felorientering, lägeruppbyggnad och bad. Några hann visst med att paddla och segla optimist också. Andra övade sig i att transportera vatten, och att diskutera hur mycket vatten som krävs för att odla sparris. Speciellt i Peru där vattenbristen är omfattande och trots det odlas och exporteras denna vattentörstande gröda i stor omfattning till europeiska konsumenter. 1000 liter går åt för att producera 1 kg sparris – prata med scouterna så får ni veta mer.

Lördagen fortsatte med samma tema, nu också förstärkta med lite ledare och fler föräldrar. Någon kantarell hittades i skogen men det blir knappast ett stort svampår i år om det inte snart börjar regna ordentligt.

Vatten kan annars bli ett stort problem för vår dricksvattenpump har gått sönder och det är lite oklart vem som har i ansvar att reparera den. Är det vi så behöver vi kanske samla in lite pengar för dricksvatten behöver vi ha vid scoutstugan. Som tur var kunde vi hämta vatten hos våra grannar i S:a Budoklubben. Vi återkommer om behov av hjälp.

Söndagen ägnades åt brouppgift, klättring och firning, barkbåtstillverkning och dito race samt täljövningar. Vidare hade vi scoutinvigning och märkesutdelning.

Att kåren har ett antal riktiga ”bävrar” iform av idoga yxhuggare kan beskådas i det numera välfyllda vedförrådet som innan lägret knappt var fyllt till 10%. Flera av scouterna erövrade också yxmärket och några fick också knivmärket vilket ger scouterna rätt att bära och använda kniv.

Kårens ledare ägnade sig utöver att just leda, lite planering för hösten och att njuta av lägerlivet samt också åt att ta ned ett stort getingbo som parkerat i underkant på nödutgången från sovloftet. Vi kan konstatera att getingarna var av den mer stickiga sorten och flera var det som fick sig ett stick eller två. Vi fick ta till alla former av fula knep för att bli av med dem inklusive utrökning, varmt och kallt vatten. Men till slut så gick det och nu kan scouterna röra sig fritt runt hela huset.

Slutligen kan nämnas att Julia, en nyrekryterad scouträv i kåren, numera också ledare gjorde tappra försök att lära oss en klassisk skånsk lägerbålsramsa. Vi kan väl konstatera att vi nog behöver öva lite till. Men det var ett riktigt bra läger och ledare och scouter var mycket nöjda när vi återvända mot Farsta under söndagseftermiddagen. Så var även stugfogdarna som utöver att ha ett välfyllt vedförråd, också har ett välstädat hus och förråd. Stort tack för hjälpen alla föräldrar!

Som vanligt redovisas lite bilder från lägret nedan. Det är bara att bläddra och njuta. Och tänk på att på torsdag den 26 augusti klockan 18 så börjar vi höstterminen!

Varmt välkomna hälsar ledarna!

Lämna ett svar