Rapport från Scout reality – Långhajken under Kristi himmelsfärdshelgen

Under Kristi Himmelsfärdshelgen tillbringade ett 30 tal scouter och ledare en fin helg vid scoutstugan på en långhajk vi val att kalla Scout reality.

Färden dit gick på många olika vägar och med många märkliga möten. Upptäckarna cyklade på långa vägar via Farstanäset och mötte på sin färd bland annat sångsvan och skrattmåsar utöver en sen scout som anslöt vid Ågestasjön.

Äventyrarna paddlade från kanotladan vid Drevviken till Magelungen. Ja, paddla förresten, de på grund av vattenbrist bära kanoterna på några ställen, trots att några scoutledare rensat Forsån några veckor tidigare.

Slutligen vandrade våra yngsta scouter hela vägen från kyrkan till Djupån. Till sin förvåning så mötte scouterna nakna män längs Magelungen vilket kan ha berott på en mycket värmande sol och att vandringen passerade förbi naturistbadet vid Ågesta (sic).

Ytterligare en scoutgrupp, våra äldsta scouter (Utmanarna) tillbringade några dagar på vandring på Södertörnsleden från Ösmo och norrut men utöver ledaren Olle så passerade inte någon av de övriga scouterna Djupån.

Övernattade gjorde vi i scoutstugan, i vindskydd och i skogen.

Utöver de krävande övningarna för att ta sig till och från hajken så pågick sedvanliga scoutaktiviteter vid stugan, Upptäckarna tillbringade en halvdag med att orientera till en minnessten vid Länna och övande att elda i stormkök och att koka soppa på en spik. Spårarna bakade skrabelucker och tränade på kniv, yxa och såg. Äventyrarna byggde en bro vilket kom väl till pass vid brouppgiften för de scouter som skall byta grupp i höst.

Trots en extremt låg vattennivå så genomfördes även som traditionen bjuder ett Djupårace. I år fick Spårarna tillsammans med vissa ledare uppdraget att rensa bäcken innan, något som trots torkan visade sig bli en rejält lerig övning. Och för att få till ett rejält ”flow” för farkosterna så byggdes det också upp något som mest kan liknas med Hoowerdammen i Coloradofloden (USA), en damm som precis när racet startade rämnade och gav den nödvändiga skjutsen.

Lagom till söndagen så slog värmen till rejält och för oss som cyklade så blev det en svettigt tur tillbaka till Farsta. Det var nog svalare för de paddlande Äventyrarna.

På det hela taget, en härlig avslutning på terminen och en skön början på sommarens ledighet och andra scoutaktiviteter. Flera av scouterna och några ledare kommer ju också att delta på den nationella Jamboreen Blekinge i augusti och det kommer att bli en bra uppstart för höstterminen!

Lite bilder från hajken finns infogade nedan!

Lämna ett svar