Den stora ”dopparedagen”, lördagen den 17 februari

Som traditionen bjuder så passade Farstas scouter på att ”doppa sig”, dvs genomförde ett sedvanligt isplurrsövning vid Djupåns utlopp i sjön Magelungen. Och även detta år så fick vi sällskap av Örby scoutkår som också var badsugna. Nu var det inte så att alla scouter tillämpar renhetsideal, en del valde att bara beundra de som valde att testa på att gå igenom isen. Men alla hade en trevlig dag även om den västliga vinden bitvis var lite bitande. Och det tiotal scouter, föräldrar och ledare som passade på att testa fick en spännande upplevelse, som bäst illustreras i de videos som visas nedan.

OBS: Det är 3 olika filmer! – Film 1

OBS: Det är 3 olika filmer! – Film 2

OBS: Det är 3 olika filmer! – Film 3

Ledarna har under några veckors tid spanat på Djupåns utlopp med förhoppning att vi detta år inte skulle behöva såga upp vaken, flödet i bäcken har bitvis varit omfattande och hållit en öppning nästan 30 meter utanför stranden. Men det växlande vädret har gjort planeringen knepig. Så sent som 6 dagar innan, dvs söndag kväll, låg isen tjock och vi befarade att sågen skulle behöva nyttjas.

Djupåns utlopp 2024-02-08

Men, regnert under torsdag och fredag stöpte både ned den snö som fallit och det bidrog också till att Djupån fått ett mycket häftigt flöde, något som öppnat upp hela det tillfrusna utflödet. Visserligen fick vi skuffa undan några isflak men det tog inte många minuter att få rent.

Scouterna kom från olika håll och på olika vägar. Några vandrade från Farsta centrum över isen, andra kom via scoutstugan eller direkt från Ågesta friluftsgård. Alla hade dock fullständig säkerhetsutrustning och var beredda på att is är ett element som man bör ha respekt för.

Ett stort tack till alla scouter, föräldrar och ledare från Öbry och Farsta som ställde opp och fixade på vinterdagen. Låt oss hoppas att klimatet framöver blir omöjliga att genomföra i framtiden.

Slutligen: Ett stort tack till Magelungens fiskevardsforening och Conny för hjälp och lån av bastun, mycket uppskattat.

Med tre fingrar mot pannan.

Ledarna
gnm Dag

Samtliga fotografier är tagna av Dag Lundén
Filmerna är tagna av Alexande Ryner.

Lämna ett svar